ONTARIO EYALETİ CİNSİYET TEMELLİ ŞİDDETE SON VERMEK İÇİN KAPSAMLI BİR STRATEJİ GELİŞTİRİYOR

Ontario, eyalet genelinde aile içi şiddet ve cinsel şiddete maruz kalanlara destek olmak ve şiddet döngüsünü sona erdirmek için önemli çalışmalar başlattı.
Kadın Hakları Bakanı Harinder Malhi, Toplum ve Sosyal İşler Bakanı Michael Coteau ve Başsavcı Yasir Naqvi ile biraraya gelerek It’s Never Okay: Ontario’s Gender-Based Violence Strategy isimli çalışmayı başlattı.
Geliştirilen yeni strateji öncelikli olarak, cinsiyet temelli şiddet gören Ontariolu’ların gerekli desteğe ihtiyaç duydukları anda ulaşabilmeleri, şiddetin tamamen engellenmesi ve erken müdahele amacını güdüyor.
Strateji geliştirilirken, Ontario eyaleti sektörde konuyla ilgili hizmet veren 200’ü aşkın kuruluşla 15 oturum düzenledi.
Cinsiyet temelli şiddet, kişinin cinsiyeti, cinsel kimliği ya da bunu ifade ediş biçimini kontrol etmek ya da kişiye bundan dolayı zarar vermek anlamına geliyor.
Cinsiyet temelli şiddete en çok maruz kalanlar kadınlar ve çocuklar. Yerli kadınlar, ırkçılığa maruz kalan kadınlar, yeni Kanadalı’lar, kırsal alanlarda yaşayanlar, engelliler, cinsel tercihleri heteroseksüel olmayanlar ve seks işçileri daha büyük risk altındaki gruplar.
Şiddete karşı yeni strateji 4 ana temel üzerine kurulu.
1. Halihazırda var olan servis ve desteklerin arttırılması
Şiddet mağdurları, aileler ve toplumun tamamı için sunulan hizmet ve verilen desteğin arttırılması.
Buna göre, danışma ve rehberlik hizmetleri genişletilecek; acil durum sığınma evlerine erişim hızlandırılıp kolaylaştırılacak;
yeni bir hayata geçiş dönemi evleri, Yerli (indigenous) sığınma evleri ve şifa evlerinin sayıları arttırılarak, bunlara erişimdeki engeller kaldırılacak.
2. Etkili ve erken müdahele
Şiddet gören ya da yaşadığı ev ve çevrede şiddeti gözlemleyen yeni yetişen gençlere tutarlı yardımlar sunabilmek ve söz konusu ortamlar nedeniyle bakımevlerine yerleştirilmeye mecbur olan çocuklar için geliştirilen Çocuk Şahit Programı’ndaki bekleme dönemini en aza indirmek.
Ayrıca bu çocuk ve gençlerin tutarlı ve aynı zamanda esnek ve şevkatli destek alabilecekleri çalışmalar yapmak.
3. Siyasette ve sosyal hayatta genel tutum ve davranışların değiştirilmesi
Sosyal servis görevlilerinin, toplumun ve tüm görgü tanıklarının şiddetle mücadeleye destek vermek amacıyla eğitim ve talim almaları. Bu yöntemle söz konusu kişilerin cinsiyet temelli şiddetin tanımını ve boyutlarını öğrenmeleri; ve ona göre karşılık vermeleri bekleniyor.
4. Adalet sisteminin karşı tepkisinin geliştirilmesi ve ilerletilmesi
Özellikle cinsel şiddet mağdurlarına ücretsiz yasal tavsiye hizmetinin aktif hale getirilmesi. İlaveten, kadına yönelik şiddetle ilgilenen kurumlarla ortak çalışılarak, cinsiyet temelli şiddet yaşamış kişilere travma konusunda bilgili ve mağdur merkezli hizmet sunulurken adalet sisteminin ona göre düzenlenmesi üzerinde duruluyor.